Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изпълнителният директор на ING поема UBS от ноември

Ралф Хамерс ще поеме длъжността изпълнителен директор, заменяйки на позицията Серджио Ермоти, който управлява UBS от почти девет години

Изпълнителният директор на ING поема UBS от ноември

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

След като преди две седмици борбата за власт в Credit Suisse приключи и главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Тиджан Тиам напуска компанията, сега бе обявена смяна и в ръководството на другата голяма швейцарска банка UBS Group AG.

Както обяви тя в сряда вечерта, главният изпълнителен директор на холандската ING Groep NV Ралф Хамерс ще поеме длъжността изпълнителен директор от ноември. Хамерс заменя шефа на банката Серджио Ермоти, който управлява UBS от почти девет години. 

Още по темата

„Ралф е правилният главен изпълнителен директор, който да открие следващата глава в нашия бизнес“, казва управителят на швейцарския кредитор Аксел Вебер. Холандецът е надделял в „задълбочен и строг процес на подбор", пояснява UBS, цитирана от Financial Times, който  първи съобщи за промяната.

Хамерс оглавява ING от 2013 г. Той разпореди на голямата холандска банка да модернизира своите IT процеси и да продължи напред с разширяването на цифровите канали. Под негово ръководство ING разшири бизнеса с корпоративни и частни клиенти на пазари като Германия. Главният изпълнителен директор, който пое поста през октомври 2013 г., инвестира във финансови технологии, за да намали разходите за служители и банкови клонове. В същото време той се опитва да разшири кредитирането към потребителите и компаниите извън вътрешния пазар в Холандия. Макар че ING не е изправена пред големи глоби, както някои от конкурентите ѝ, рекордно ниските лихвени проценти и регулаторните изисквания оказват натиск върху базирания в Амстердам кредитор за намаляване на разходите.

Въпреки това управлението на богатството за заможните клиенти почти не играеше роля за ING - за разлика от UBS. След финансовата криза Серджио Ермоти фокусира банката върху обслужването на свръхбогати клиенти. Очаква се Хамерс да се запознае с UBS от септември, преди да поеме управлението на банката на 1 ноември.

Досега се считаше, че съпредседателят на бизнеса за управление на активите Икбал Хан има шансове да поеме банката. Бившият мениджър звезда в конкурентната Credit Suisse е в борда от октомври и пое поста от бившия директор на Commerzbank Мартин Бласинг. Смяташе се, че и оперативният директор Забине Келер-Бусе също има шанс да поеме банката в Цюрих.

Хан обаче зае позицията едва през октомври миналата година. 43-годишният се счита за сравнително неопитен, а името му се свързва преди всичко със шпионската афера около конкурента на UBS Credit Suisse. За Забине Келер-Бюсе, от друга страна, се казва, че е била сериозен вътрешен за банката кандидат, но 54-годишният Хамерс все пак е надделял. 

Въпреки че номинацията на Хамерс е изненада, промяната в ръководството в UBS се предугаждаше от известно време. Председателят на Съвета на директорите Вебер заяви преди година, че банката работи по темата за наследниците - и по този начин даде почва на предположения за възможни наследници на Ермоти.

Но италианецът искал да продължи да управлява още "няколко години", твърдяха източници от обкръжението му.

„Това е като удар от ясно небе“, казва вътрешен до мениджъра източник. Според него Ермоти е бил изненадан от решението. Мениджърът от италианоговорещия швейцарски кантон Тичино е искал да изчака съдбоносна присъда от Франция, където UBS е изправена пред милиардна глоба заради данъчен спор с властите. На швейцарския кредитор бе наложена глоба в размер на 5 млрд. долара, след като съд в Париж го призна за виновен в това, че е помогнал на заможни френски клиенти да оставят недекларирани средствата си швейцарски сметки. 

Ермоти. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Според друг източник Ермоти не е избрал сам датата на напускането си. Вебер, ръководителят на Борда на директорите, е искал да демонстрира лидерство – за разлика от случващото се в Credit Suisse. В швейцарския конкурент председателят на Борда на директорите Урс Ронер и изпълнителният директор Тиджане Тиам си спретнаха борба за власт, преди Тиам да напусне банката.

От друга страна, банката представя смяната съвсем различно в своето съобщение за пресата. Изпълнителният директор Вебер говори за „конструктивно сътрудничество" на Ермоти в търсенето на наследника му и му благодари за изключителното му представяне като изпълнителен директор на банката.

С назначаването на Хамер за изпълнителен директор обаче проблемите с мениджърите на UBS все още не са решени. В Цюрих се говори, че Ермоти се надява един ден да наследи Аксел Вебер начело на Борда на директорите - и вероятно дори с безпроблемна смяна от изпълнителен директор до член на Борда. Твърди се, че Вебер, който иска да остане на поста до 2022 г., винаги е настоявал да се спазва така наречената „фаза на охлаждане“, която трябва да продължи до две години.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Добри данни за европейската икономика тласнаха нагоре борсите на континента